Festivals in Amsterdam

In Amsterdam is altijd wel iets te doen. Jaarlijks zijn er diverse festivals en andere evenementen waar je uitgebreid kunt genieten van muzikale optredens, theatervoorstellingen en andere culturele activiteiten. Vooral in de zomermaanden zijn er veel muzikale events. Zo worden er bijzonder veel festivals in juni, juli en augustus gehouden. Wij hebben de meest bijzondere festivals voor je op een rijtje gezet.

Holland Festival

Geïnteresseerd in bijzondere muziek en muziektheater? Dan is het Holland Festival iets voor jou. Dit festival richt zich op de podiumkunsten en staat garant voor hoogwaardige voorstellingen van nationaal en internationaal niveau. Het Holland Festival is non-elitair en combineert onbekende, experimentele podiumkunst met grote namen. Zo heeft in het verleden de Libanese vocaliste Fairouz opgetreden, een icoon in de Arabische wereld. Ook de coloratuursopraan Edita Gruberova en het toonaangevende Wayne Shorter Quartet hebben acte de présence gegeven. Het festival vindt plaats in het centrum van Amsterdam, verspreid over verschillende locaties. Als je niet veel geld hebt, kun je de gratis voorstellingen bijwonen. De overige concerten variëren qua prijs, de duurste kaarten zijn 130 p.p. Ben je echter in het bezit van een CJP-pas dan heb je geluk. In dat geval ben je namelijk per voorstelling maar 15 euro kwijt. Het Holland Festival Amsterdam wordt ieder jaar in de maand juni gehouden en duurt ongeveer 25 dagen.

Amsterdam Roots Festival
Het meest toonaangevende wereldmuziekfestival van Amsterdam is toch wel het Amsterdam Roots Festival. Hier treden topartiesten van wereldformaat op, die traditionele geluiden vermengen met eigentijdse arrangementen. Zo kun je hier genieten van onder meer hip-hop-flamenco, Afrikaanse jazz, Oriëntaalse jazz vermengt met rock, fado en salsa-muffin. Bekende artiesten die hier opgetreden hebben zijn: Youssou N’ Dour, Fernando Lameirinhas, Orquesta Internacional Los Niches, Zap Mama, Miriam Makeba, Cesaria Evora.

Het festival wordt in de maanden juni en juli gehouden en duurt 7 dagen. Op de eerste zondag vindt de Roots Open Air plaats, hier kun je gratis wereldmuziekvoorstellingen bijwonen. Voor de overige concerten kun je kaarten halen. Het is ook mogelijk om combinatiekaarten te kopen. De optredens vinden verspreid in de binnenstad van Amsterdam plaats, onder meer in Paradiso, Oosterpark en de Stadsschouwburg.

Grachtenfestival
Een van de meest opvallende evenementen in Amsterdam is het Grachtenfestival. Tijdens dit tiendaagse festival is het ongebreideld genieten van klassieke muziek, gespeeld door Nederlandse toptalenten. Kenmerkend voor dit festival zijn de bijzondere concertlocaties. Veel van deze concerten vinden plaats aan de romantische grachten, zoals het bekende Prinsengrachtconcert. Daarnaast zijn er de zogenaamde Huis, Tuin en Dak- concerten die in particuliere grachtenpanden gehouden worden. Het Prinsengrachtconcert is gratis, aan de andere concerten hangt meestal een prijskaartje. Onderdeel van het festival is het Junior Grachtenfestival, met speciale optredens voor de jongste liefhebbers van klassieke muziek. Tevens vinden er baby-, peuter- en dreumesconcerten plaats. Het Grachtenfestival wordt jaarlijks in de maand augustus gehouden.

De Uitmarkt Amsterdam
Amsterdammers die van muziek en theater houden hebben steevast het laatste weekend van augustus vrijgemaakt om dit evenement bij te wonen: De Uitmarkt. Dit festival opent het theaterseizoen en komt met diverse muziek- en theater premières. Daarnaast kun je genieten van dans- en cabaretvoorstellingen. Topartiesten en –groepen die in het verleden hebben opgetreden zijn onder meer Maarten van Roozendaal, Birgit Schuurman, Edsilia Rombley, Lilian Vieira, Racoon, The New Cool Collective en het Ragazze Quartet. De voorstellingen worden op diverse plekken in de binnenstad gehouden en zijn allemaal gratis.

International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)
Gek op documentaires van binnen- en buitenlandse bodem? Bezoek dan het IDFA. Dit internationale documentaire en film festival is één van de grootste in zijn soort en vindt jaarlijks in november plaats. Tijdens het IDFA worden ruim 250 documentaires getoond. Het festival is een ontmoetingsplek voor regisseurs en documentaire-liefhebbers uit de hele wereld. Je komt hier dan ook mensen van diverse pluimage tegen. De activiteiten worden in het centrum van Amsterdam gehouden, grotendeels om en nabij het Leidseplein en het Rembrandtplein. Kaarten kun je meestal online reserveren.

Museumnacht
Op de eerste zaterdag van November vindt de Museumnacht plaats. Tijdens de Museumnacht zijn alle Amsterdamse musea van 19.00-02.00 uur geopend voor het publiek. Daarnaast vinden er diverse culturele activiteiten plaats met onder meer muziek en dans. Alle Amsterdamse musea doen mee aan de museumnacht, van het Rijksmuseum tot het Rembrandthuis. Om deel te kunnen nemen aan de Museumnacht moet je een kaartje kopen. Een passe-partout kost ongeveer 18 euro.

Wil je één van deze interessante festivals bijwonen en zoek je een trendy en goedkoop hotel om te overnachten? Qbic Hotels is een low-budget design hotel in Amsterdam met de meest hippe kamers tegen de scherpste prijzen.

Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam. Bookmark de permalink .